blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG mokuba
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Mokuba



Šuflík stratených nádejí
pridal Mokuba 6.1. 2011 o 15:06

Mnohí ani len netušia aký problém je napísať nesmrteľnu poviedku, alebo poviedku, ktorá bude dobrá, skvelá, ktorá jedinou vetou ku koncu zachráni celú stranu. Skúšal som to už asi tisíc krát. Nalial som si víno a písal, zahodil som to po piatich riadkoch. Nalial som si minerálku, alebo som nepil nič celý deň – ani len som sa nedostal k písaniu. Uvidel som nahú ženu pod svojim oknom, ako sa prechádza v záhone plnom tulipánov a jej imaginárny závoj veje v imaginárnom vetre. Začal som písať o nej, ale uvedomil som si,že by si všetci mysleli, že je to moja nová láska a tak som to nechal.

Kúpil som si lepšie víno a vypil ho celé z fľaše, ani toto barbarstva ma nikam nedostalo, skončil som pri šiestom riadku. A uložil to do šuflíka stratených nádejí. Začítal som sa a hľadal som inšpiráciu, ale videl som len literárny hnoj a hnus. Narýchlo zbúchané strany textu, ktorý bol ako terakotový bojovník, bez duše. Pekné slová, v pekných vetách, ale mňa napínalo. Alebo bol to grc, z ktorého som sa nakoniec smial, lebo autor to nebral ako satiru, ale to čo písal myslel vážne. Bohapustý blázon. Otvoril som novú stranu a písal znova. Skončil som po prvom odstavci, znechutý s tým, že dialog je kostrbatý a to, čo sa mi zdalo ako príbeh roka, je poloprázdne pikao pre diabetika. Nejde to s hudbou, nejde to bez hudby. Jediný návod, ako niečo napísať, je niečo prežiť. Kto nič neprežil, ten nič nevymyslí. Ten nič nepretaví na papier, ten ničomu nevdychne dušu. Nechať kúsok seba v piatich riadkoch nie je umením. Je to nutnosť. Inak sa len prebehne na koniec a povie sa, ok, ideme ďalej. Môj šuflík stratených nádejí je plnší ako potoky počas odmäku. Ale každých 5 riadkov znelo v mojej hlave famozne.

Čo môžem slúbiť, že budem žiť veci ďalej a písať o nich. Trochu o sebe, trochu o fikcii, trochu o ženách, o ničote a prachu vo výklade luxusného obchodu. A ak sa dostanem za šiesty riadok, bude to dobré, lebo šuflík stratenej nádeje nedostane ďalšieho nájomníka.



Prístupov 2430
Kvalita článku
(78,3%) hlasov 6

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Dobré vtipy a zlé básne
[ 24.9.2021] (príspevkov 0)
Odkvitnutý kvet
[ 24.9.2021] (príspevkov 0)
Odysseus a Argonauti
[ 2.8.2021] (príspevkov 0)
Bazén
[ 12.7.2021] (príspevkov 0)
Nadránom na pohovke
[ 14.6.2021] (príspevkov 0)
Obrazy
[ 14.1.2016] (príspevkov 0)
Osem poschodí v úzkom výťahu
[ 21.9.2015] (príspevkov 0)
Jedna Brejvíkovska
[ 12.2.2015] (príspevkov 4)
Motivačné posty na fejsbučiku nestoja za...
[ 30.11.2014] (príspevkov 2)
Nechoďte behávať, bolia z toho kolená
[ 10.10.2014] (príspevkov 3)