blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG mokuba
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Mokuba



Niekde na nedivokom západe
pridal Mokuba 21.9. 2011 o 10:35

Protiklady ma vždy priťahovali. Naopak oxomorony vôbec. Slovné spojenie: "šialený pokoj v jej očiach" mi ešte aj po rokoch naháňa zimomriavky. Ale tie dobré, tie príjemné. alebo človek, sediaci niekde pri barovom pulte, zahĺbený hlbšie ako sibírsky vrt do pekla. Avšak stále ostražitý, aj keď navodzuje atmosféru nezáujmu. Za jeho chrbtom sa odohrávajú tragikomédie, podobné ako poznám od DK. Za jeho chrbtom je besniaci dav a on. On vyrovnáva misky váh svojim šialeným pokojom.

Takéto veci a absurdné situácie ma vždy priťahovali. Keď už sme pri tých baroch, tak najlepšie jednoaktovky sú z barov. Plné protikladov:

muž a žena

túžba a realita

alkohol a kocky ľadu

rande a rozchod

10 $ a nahý zadok striptérky

A musí tam byť niekto. Niekto kto tam akoby nepatrí, ale len naoko. Niečo ako dvojitá nula na rulete. Niekto kto je tou rozhodujúcou esenciou príbehu. Niečo ako 3 zrnká škorice v Arabice. Nie je ich tam vidieť, ale je ich cítiť. Sú tam, aj keď nezanechávajú stopu.ň

Písať príbhey, ktoré sa tvária ako keby sa skutočne stali je sexi. Je to rovnako sexi ako žena sediaca oproti. Ani zďaleka nie je tou najväčšou bohyňou, ktorú som dnes stretol. Ale narozdiel od iných neprešla len okolo, neotvorila ústa. Je tu stále, už niekoľko hodín a ja si z nej môžem spraviť tú najsexi ženu dneška. To isté je aj dobrý príbeh, ktorý sa tvári skutočne. Skutočné priestory, alkohol, ktorý každý z nás pil, udalosť, ktorej sme už raz boli svedkom, alebo sami zažili. Žiadne vybuchujúce autá, beznádej, alebo megalomanské víťaztvá. Namiesto toho žena chutiaca za cigaretami, ktorú bozkávam v 9°C mraze, silueta pŕs a zadku v tichu šera mojej izby, šiesty panák pri barovom pulte.

Čo tak vytvoriť takúto kulisu ? Kulisu, ktorá nie je otravná, ktorá dopomôže dotvoriť atmosféru. Atmosféru natoľko silnú, ako to len dovolíme. Základ je usadiť seba niekde do stredu. Niekde pred besniaci dav. Dostatočne blízko diania. Avšak nie úplne, pretože je potreba zostať nad vecou. Ideálne miesto je barový pult. Naoko plne obsadený, ale pritom dostatočne prázdny. Ak sa niekto rozhodne pristaviť pri postave, tak nemôže pochybovať, že tam nebude voľné miesto. Nemôže si myslieť, že si samotár, ani niekto, kto je zaujatý spoločnosťou toho druhého. A barman musí byť muž. Niekto, kto pozná osádku v miestnosti a zároveň o ňu nejaví záujem. Nemôže to byť žena, lebo tá by skĺzla do klebiet. Alebo by si musel opisovať jej krásu a vyzeralo by to, že podnik stavil na sexicu za pultom a nie na kvalitu a atmosféru podniku. Je jedno či sa to bude odohrávať v noci, alebo cez deň. Musí tam byť cigaretový dym, aj keď nikto nefajčí. Smrdieť za cegaretou je vec prestíže. Ľudia si ťa nepomýlia s niekym, čo práve došiel z kostola. Cigarety im to nedovolia. Fajčiť je sexi. Aj keď som stretol len zúfalo málo sexi fajčiarov. A žena je sexi len ak fajčí kolenami na zemi.

Miestnosť musí byť veľká, plná tmavých zákutí. Nie natoľko tmavých, aby do nich nebolo vidieť. Nie natoľko svetlých, aby ani na poludnie neboli v šere. Ale priestor nemôže byť natoľko veľký, aby pôsobil prázdne. Aj traja ľudia ho musia dostatočne zaplniť. Ani dvadsiatim nemôže byť malý. A niekde uprostred toho sa musí vznášať hudba. Niečo, čo nikto nepozná, ale všekým to príde príjemné. A môžeš sa tam diať hocičo. Žena môže vyznávať lásku mužovi. Aj napriek tomu, že vetu začína slovami: "Môžme sa porozprávať?"

Alebo sa tam môže udiať niečo podobné.....:

     Barmam už tretí deň po sebe mal to isté tričko. Nesmrdel, len ma to zarážalo. Osobne som zástancom štýlu: 2x po sebe a potom práčka. V každom prípade som tam sedel a rozmýšľal nad tým, že naozaj je tento bar objavom mesiaca. Cítim, že som sem zapadol.

"....ja tomu naozaj neviem pochopiť! Je to stále to isté dookola ?!"

"Väčšinou áno" odpovedám.

"Sex chcel len keď sme sa spolu opili. Často sa tváril, že nie sme spolu. Neprestal s húlením, aj keď mi to sľúbil !"

"Môžem ti kúpiť panáka?" prerušujem neznámu. Aspoň má šancu sa poriadne nadýchnuť.

"Ani náhodou, ja s tebou do postele nepôjdem !"

"Dúfam, že si si nemyslela, že som tu na to, aby som ťa miloval," odpovedám, "chcel som ťa len vypočuť a ten panák bol tvojou časomierou."
Som si istý, že počula celú vetu. Späť už neprišla.



Prístupov 2564
Kvalita článku
(77,5%) hlasov 4

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Dobré vtipy a zlé básne
[ 24.9.2021] (príspevkov 0)
Odkvitnutý kvet
[ 24.9.2021] (príspevkov 0)
Odysseus a Argonauti
[ 2.8.2021] (príspevkov 0)
Bazén
[ 12.7.2021] (príspevkov 0)
Nadránom na pohovke
[ 14.6.2021] (príspevkov 0)
Obrazy
[ 14.1.2016] (príspevkov 0)
Osem poschodí v úzkom výťahu
[ 21.9.2015] (príspevkov 0)
Jedna Brejvíkovska
[ 12.2.2015] (príspevkov 4)
Motivačné posty na fejsbučiku nestoja za...
[ 30.11.2014] (príspevkov 2)
Nechoďte behávať, bolia z toho kolená
[ 10.10.2014] (príspevkov 3)